Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Δυο βουδιστικές ασκήσεις που βελτιώνουν την ζωή μας.







Ο Βουδισμός σε αντίθεση με τις άλλες θρησκείες επικεντρώνεται στην αιτία των δεινών αυτής της ζωής και όχι τόσο στην μεταθανάτια ζωή.
Δέχεται πως η ζωή είναι γεμάτη δεινά, όμως αυτό δεν την κάνει πεσιμιστική φιλοσοφία, μιας και εντοπίζει τα αίτια των δεινών και προτείνει τρόπους για να μειώσουμε την επίδραση τους επάνω μας.
Τα αίτια των δεινών εντοπίζονται στις προσκολλήσεις, στην άγνοια και στην άσχημη αντίληψη των πραγμάτων.

Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που μας ταλανίζει είναι να το δούμε και να δούμε και τα αίτια τού.
Οπότε μπορούμε να κάνουμε το εξής.



Ανοίγουμε το word ή οποιονδήποτε κειμενογράφο και γράφουμε σε τι θεωρούμε ότι είμαστε προσκολλημένοι και ποιες διορθώσεις μπορούμε να κάνουμε ώστε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Να έχετε κατά νου την Αμερικάνικη έκφραση «less is more».
Καλύτερα πολλές μικρές αλλαγές στην ζωή μας που μπορούμε να τις αντέξουμε παρά ριζικές.
Πχ μην αρχίσετε την λίστα με το «Έχω προσκόλληση στο τσιγάρο και κόβω το κάπνισμα», δεν νομίζω να πιάσει παρ όλο που δεν καπνίζω οπότε δεν ξέρω σίγουρα.

Νομίζω πως δεν θα πιάσει και για τα ναρκωτικά κάτι τόσο δραστικό, όποτε αν παίρνεις ναρκωτικά η λίστα μπορεί να αρχίσει με το «Έχω προσκόλληση στα ναρκωτικά θα κοιτάξω αμέσως να δω ποιοι φορείς μπορούν να με βοηθήσουν».


Όπως και να χει η λίστα είναι αποτελεσματικότερη για μικρότερα πράγματα όπως πχ ο έλεγχος του χρόνου μας, του βάρους μας, της προοπτικής μας κλπ. Τα πολλά μικρά όμως συσσωρευτικά μας κάνουν ένα μεγάλο.

Αποθηκεύουμε το έγγραφο και το έχουμε στην γραμμή εργασιών μας.
Κάθε βράδυ το ανοίγουμε και βλέπουμε την πρόοδο που έχουμε κάνει ως προς την κατεύθυνση του να είμαστε προσκολλημένοι σε λιγότερα πράγματα.
Μια άλλη πολύ καλή άσκηση και πολύ αποτελεσματική για να βλέπουμε τα πράγματα πιο αισιόδοξα είναι κάθε βράδυ σε ένα έγγραφο word να γράφουμε για ένα θετικό γεγονός που μας συνέβη κατά την διάρκεια της ημέρας.
Πίστεψε με όσο σκατά κι αν είναι η μέρα σου κάτι θετικό θα βρεις. Καλύτερα να κοιμηθείς με αυτό ως τελευταία σκέψη της ημέρας παρά με το να σε τρώνε όλα τα αρνητικά που έχουν συμβεί.
Τις παραπάνω ασκήσεις τις χρησιμοποιώ εδώ και μήνες και έχουν βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μου σε μεγάλο βαθμό.

http://katohika.gr/autognosia/dio-voudistikes-askiseis-pou-veltionoun-tin-zoi-mas/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου