Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Μια λογιστική απάτη απειλεί την ύπαρξη της Εθνικής Τράπεζας






Η Εθνική Τράπεζα επιμένει ότι η εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής ολοκληρώθηκε κάποια στιγμή στο τέλος του 1936 και κατά συνέπεια οι κάτοχοι μετοχών της παλαιάς αυτής τράπεζας δεν θα έπρεπε να διεκδικούν οποιαδήποτε αποζημίωση για τις μετοχές της Τράπεζας Ανατολής.

Ακόμη και σήμερα, μετά από την εμφάνιση τόσων στοιχείων και την απουσία δημοσιευμένου Ισολογισμού Εκκαθάρισης της Τράπεζας Ανατολής, η Εθνική Τράπεζα αρνείται να παραδεχτεί το αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι η εκκαθάριση την οποία ανέλαβε, παραγκωνίζοντας από την πρώτη στιγμή τους εκκαθαριστές, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Τις παραπάνω εισαγωγικές γραμμές, τις είχα γράψει στις 6 Νοεμβρίου 2013, όταν περιέγραφα την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς για τη λήξη της εκκαθάρισης της Τράπεζας Ανατολής στον επίσημο Απολογισμό της Εθνικής Τράπεζας για το έτος 1936. Αντίθετα, η Εθνική Τράπεζα υποστηρίζει σήμερα πως ολοκλήρωσε την εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής μέσα στο 1936. Αλλά δεν υπάρχει μνεία στον επίσημο Απολογισμό, αλλά ούτε και στον Ισολογισμό της Εθνικής Τράπεζας, για κάποια λήξη εκκαθάρισης. Ούτε έγινε κάποια ενοποίηση οικονομικών στοιχείων. Ποτέ και από κανέναν. Αυτό και μόνο θα αρκούσε για να ντρέπονται κάποιοι στην Αιόλου.

Το άρθρο που είχα γράψει τότε, είχε τίτλο “Ο επίσημος απολογισμός της Εθνικής Τράπεζας για το 1936 δεν περιέχει κάποια λήξη εκκαθάρισης της Τράπεζας Ανατολής!” (http://banquedorient.org/web/?p=3631). Τα στοιχεία του συγκεκριμένου άρθρου έχουν συμπεριληφθεί στο επεισόδιο του video blog αυτής της εβδομάδας. Όμως, πως μπορεί κάτι τόσο απλό, όσο μια λογιστική εγγραφή, να απειλεί την ύπαρξη μιας μεγάλης τράπεζας και να τη φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση;



Τα στοιχεία που αναλύουμε σε αυτό το βίντεο είναι ξεκάθαρα. Για πρώτη φορά, παρουσιάζουμε μερικά φύλλα από τα λογιστικά βιβλία της Εκκαθάρισης της Τράπεζας Ανατολής. Σε αυτές τις σελίδες, φαίνονται εγγραφές στις συγκεντρωτικές καταστάσεις της Εκκαθάρισης της Τράπεζας Ανατολής. Οι σελίδες περιλαμβάνουν εγγραφές το 1937 και το 1938. Την ίδια στιγμή, η Εθνική Τράπεζα ακόμη υποστηρίζει ότι η εκκαθάριση ολοκληρώθηκε το 1936 και μάλιστα πως εκείνη την εποχή συνέταξε κάποιας μορφής συγκεντρωτικό ισολογισμό εκκαθάρισης, που κανείς δεν έχει υπογράψει και κανείς δεν μπορεί να εμφανίσει.

Οι εκκαθαριστές της Τράπεζας Ανατολής απομακρύνθηκαν στις 23 Δεκεμβρίου 1936 από τον αντιπρόσωπο της Εθνικής Τράπεζας. Στις 28 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς, όπως ανακοίνωσε η ίδια η ΕΤΕ, συντάχθηκε ένας ισολογισμός εκκαθάρισης, προφανώς χωρίς την έγκριση των εκκαθαριστών. Τον Αύγουστο του 1938, δυόμιση χρόνια αργότερα, στα λογιστικά βιβλία της εκκαθάρισης που βρίσκονται στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας, κάποιος προσέθεσε εγγραφές. Πραγματοποίησε αποσβέσεις και μεταφορές. Μα δεν είχε τελειώσει η εκκαθάριση; Και πως απομακρύνθηκαν οι εκκαθαριστές, αφού εκτός της κύριας ιδιότητας τους, ήταν ταυτόχρονα και οι αντιπρόσωποι του συνόλου των μετόχων της Τράπεζας Ανατολής;

Απόσπασμα της Σύμβασης Συγχώνευσης της Τράπεζας Ανατολής υπό της Εθνικής Τραπέζης με το οποίο αποκαλύπτεται ότι οι εκκαθαριστές της πρώτης, εκπροσωπούσαν το σύνολο των κομιστών μετοχών της Τράπεζας Ανατολής και θα έπρεπε να συνομολογούν κάθε πράξη που αφορούσε την εκκαθάριση!

Η προσωπική μου γνώμη, για το λόγο που έγινε κάτι τόσο εξόφθαλμα παράνομο, έχει αποκρυσταλλωθεί στη σκέψη μου μετά από χρόνια ερευνών. Η Εθνική Τράπεζα δεν ενοποίησε ποτέ τα οικονομικά στοιχεία των δύο τραπεζών. Σε έγγραφα της Εθνικής Τράπεζας φαίνεται πως μεταφέρθηκαν οι λογαριασμοί εκκαθάρισης της Τράπεζας Ανατολής στους εκκρεμείς λογαριασμούς της Εθνικής Τράπεζας και από εκεί εξαφανίστηκαν. Κάποια ποσά, δίχως να περάσουν από την εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής, πέρασαν παράτυπα στο ενεργητικό της Εθνικής Τράπεζας (βλ. Μεταβιβάσεις απαιτήσεων προς την ΕΤΕ μετά την υποτιθέμενη εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής – http://banquedorient.org/web/?p=3365). Και μετά σιωπή…

Στην πραγματικότητα, η ρευστοποίηση της περιουσίας της Τράπεζας Ανατολής δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Λόγω του γεγονότος αυτού, οι λογιστές δεν μπορούσαν με νόμιμο τρόπο να περάσουν εύκολα τις μη εκκαθαρισμένες απαιτήσεις της Τράπεζας Ανατολής, μέσα στα οικονομικά στοιχειά της Εθνικής Τράπεζας. Αυτό που έκαναν, ήταν να περνάνε μετά το 1936 και για κάποιο διάστημα, όποια περιουσιακά στοιχεία της απορροφούμενης τράπεζας ρευστοποιούσαν, μέσα από τα λογιστικά βιβλία της εκκαθάρισης, αφού δεν σκόπευαν να τα δείξουν σε οποιονδήποτε για πολλά χρόνια. Μέχρι σήμερα.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Η Εθνική Τράπεζα πιάστηκε με το δάκτυλο στο μέλι και το βάζο δεν της ανήκει!


















ΠΗΓΗ
http://www.katohika.gr/2015/04/mia-logistiki-apati-aepili-tin-iparksi-tis-ethnikis-trapezas.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου